Libra personeelsdiensten

Arbozaken

26 September 2009

Minister Piet Hein Donner (Sociale Zaken) wacht voorlopig met het schrappen van algemene beleidsregels over veilig werken. De CDA-bewindsman zegde woensdag in de Tweede Kamer toe dat er eerst meer duidelijkheid moet komen over brancheafspraken die werkgevers en vakbonden maken in nieuwe, zogeheten arbocatalogi.

Volgens de nieuwe Arbeidsomstandighedenwet die is ingevoerd in 2007, kunnen werkgevers en vakbonden in een arbocatalogus zelf meer bepalen hoe er veilig gewerkt wordt in hun bedrijf of sector. Het idee was daarbij dat per 1 januari 2010 algemene regels hierover geschrapt kunnen worden. Maar een Kamermeerderheid van CDA, PvdA en SP zei te betwijfelen of werkgevers wel voldoende afspraken maken met hun personeel.

Grote verschillen werksituaties
Wegens grote verschillen in werksituaties zijn specifieke afspraken volgens Donner beter zijn dan algemene regels over bijvoorbeeld geluidsbelasting, tillen en blootstelling aan extreme hitte of kou. Maar de minister vindt het nu ook te vroeg om om per 1 januari volgend jaar de beleidsregels af te schaffen. Het zou lastig worden voor de Arbeidsinspectie om te controleren, omdat arbocatalogi 'vrij nieuw zijn en er nog veel in de pijplijn zit'.

Eerder deze week werd bekend dat Donner tot nu toe 57 arbocatalogi heeft goedgekeurd, waaronder ongeveer een derde van het personeel valt. Daarnaast liggen er nog vijftig catalogi voor. Als ook deze afspraken worden goedgekeurd, zijn de regels voor veilig werken voor bijna de helft van de werknemers toegespitst op het bedrijf of de branche waar ze werken.

De minister blijft voorlopig inzetten op het stimuleren van sociale partners om meer arbocatalogi op te stellen. Hij hoopt dat in de loop van volgend jaar de algemene beleidsregels wel afgeschaft kunnen worden. Vooral ook omdat de regels over tillen en geluidsbelasting volgens hem eigenlijk al verouderd zijn door vernieuwing van werkwijzen en technieken.

Lees meer over dit onderwerp in de rubriek Tips,Tricks & Tools

Bron: ANP
 « Terug naar het nieuwsoverzicht