Libra personeelsdiensten


Referentie

" Libra Personeelsdiensten treedt voor Betten Financial News op als personeelsadviseur in de breedste zin van het woord, en naar volle tevredenheid."

Pim van Dijk - BFNMotiveren - 10 tips die niets kosten

1. Bedank uw mensen
Dit is makkelijk. Maak u niet zo druk om het feit dat er geen bonus af kan. Een welgemeend ‘dank je wel’ kost niets en heeft net zoveel effect, misschien wel meer. 

2. Neem medewerkers apart

Een bedankje voelt heerlijk, maar aandacht en het gevoel gewaardeerd te worden is nog beter. Neem uw mensen eens apart, vooral degenen in wie u potentie ziet, en bespreek wat er zoal gaande is in de onderneming – van nieuwe klanten tot lange termijn doelstellingen – en hoe iedereen een bijdrage kan leveren aan verbetering en groei. 

3. Geef uw medewerkers tijd voor hun gezin

Werknemers ontspannen veel beter bij hun gezin dan tijdens een personeelsuitje. Dat laatste kan zelfs behoorlijk wat stress opleveren. Geef uw team dus de mogelijkheid hun eigen werktijden in te delen en maak er geen probleem van als ze een keer vrij willen voor familieverplichtingen. Denk eens na over een vierdaagse werkweek en thuiswerkmogelijkheden. Nu de benzineprijzen almaar stijgen, zal de besparing die dat oplevert aanvoelen als een bonus. 

4. Investeer in de toekomst van uw mensen

Training en ontwikkeling zijn stimulerende extraatjes. Informeer eens bij plaatselijke hogescholen en universiteiten naar betaalbare cursussen. 

5. Verras ze!

Een leuke verrassing kan wonderen doen. Een voorbeeld: op een klein advocatenkantoor werkte een secretaresse die niet zo lekker in haar vel zat. De twee partners besloten haar te trakteren op een dagje beautysalon, gevolgd door een etentje. Misschien nog wel effectiever dan een bonus van duizenden euro’s. 

6. Geef uw medewerkers meer verantwoordelijkheid

Dit hoeft niet per se direct te maken te hebben met hun takenpakket, maar u kunt er ook aan denken om uw medewerkers een beurs te laten organiseren of een eigen project op te laten zetten. Niet alleen goed voor hen, u krijgt bovendien de kans te ontdekken wie eventueel geschikt is voor een leidinggevende functie. 

7. Beloon bijzondere prestaties
Geldelijke beloningen hebben het meeste effect als ze meteen na de prestatie uitgekeerd worden. Reserveer daarom één tot twee procent van uw beloningsbudget voor bonussen voor bijzondere prestaties. Dit motiveert enorm. Is er echt geen geld beschikbaar, dan kunt u ook denken aan een benzinepas of cadeaubonnen. 

8. Betrek iedereen

Als u mensen teveel op hun nek zit, is hun enthousiasme snel verdwenen. Geef iedereen de kans zelf te bepalen hoe het werk het best gedaan kan worden en stel u flexibel op. Ook de ouderwetse ideeënbus werkt nog steeds goed. Bedank mensen altijd voor hun bijdrage, ook als u niets of niet meteen iets met het idee doet. 

9. Laat medewerkers elkaar belonen

Beloningen en waardering hoeven niet alleen vanuit de top te komen. U kunt ook een systeem invoeren waarbij collega’s elkaar belonen voor goed werk. Laat ze bijvoorbeeld sterren uitdelen en trakteer degene met de meeste sterren aan het eind van de maand op een lunch met het managementteam. 

10. Focus op plezier

Heeft u geen geld voor een luxe personeelsuitje, kies dan een uitstapje die vooral leuk is. Ga karten of bowlen en stel teams samen van mensen van verschillende afdelingen. Dat is nog goed voor de teambuilding ook.

terug

 

Bron: Forbes