Libra personeelsdiensten


Referentie

"Libra Personeelsdiensten verzorgt bij Tijd Beursmedia het volledige pakket personeelszaken en loonadministratie. "

Danny Bresseleers TBM AmsterdamConsultants inhuren

Meer en meer bedrijven roepen de hulp van een consultant in. Niks mis mee als u het kaf van het koren weet te scheiden en onderstaande blunders niet maakt!

1. Geen contract opstellen
Zet alle voorwaarden van uw samenwerking, een beschrijving van de werkzaamheden en het tijdsbestek waarin die plaats moeten vinden op papier en laat dit document door beide partijen ondertekenen.

2. Geen antecedentenonderzoek
Consultants zijn er in allerlei soorten en maten en kwaliteitsniveaus. De één heeft zich jarenlang bewezen als een topper, de ander begint net. Doe wat onderzoek en vraag naar referenties om zeker te weten dat u een goede in huis haalt.

3. Niet kijken of u de expertise al in huis heeft
Misschien kan een van uw bestaande werknemers de klus net zo goed klaren als een extern deskundige. Kijk dus eerst eens rond in uw eigen gelederen voor u een consultant in de arm neemt. Kan veel geld schelen!

4. Geen prijzen vergelijken
Ga na wat er normaalgesproken in uw branche betaald wordt voor de diensten die u op het oog heeft. Voorkom dat u teveel betaalt!

5. Geen onkostenregeling opstellen
Naast het afgesproken tarief, verwachten veel consultants een onkostenvergoeding. Bespreek van tevoren wat u wel en niet vergoedt om later niet steil achterover te slaan van de rekening.

6. Niet controleren of de consultant volledig tot uw beschikking staat
U heeft vrij weinig aan een consultant die na drie dagen werken drie weken op vakantie gaat of ondertussen ook voor iemand anders aan de slag is. Verzeker u ervan dat de consultant echt en volledig beschikbaar is in de periode waarin u hem nodig heeft.

7. Geen grondig ‘solliciatie’gesprek voeren
Veel bedrijven maken de fout het ‘sollicitatietraject’ van hun consultant niet net zo serieus te nemen als dat van hun potentiële werknemers. Stom! De consultant is net zo goed van invloed op de toekomst en prestaties van uw onderneming, dus neem de tijd voor uitgebreide gesprekken om de juiste kandidaat te kiezen.

8. Geen geheimhoudingsverklaring laten tekenen
Aangezien consultants vrije vogels zijn, moet u er rekening mee houden dat ze ook door uw concurrent in de arm genomen kunnen worden. Een getekende geheimhoudingsverklaring is daarom extreem belangrijk.

9. Geen duidelijke projectomschrijving
Gebrekkige communicatie leidt tot een hoop ellende. Als u meteen duidelijk maakt wat u van elkaar verwacht, voorkomt u een hoop problemen en miscommunicatie als u eenmaal met elkaar in zee bent gegaan.

10. De consultant niet voorstellen aan uw personeel
Voorkom dat uw medewerkers zich af moeten vragen wie die persoon is die steeds om informatie komt vragen en zich overal mee bemoeit door de consultant officieel voor te stellen aan uw medewerkers. Met name aan degenen met wie hij veel samen moet werken.

In geval u inhuur van een HR-professional overweegt, kunt u ons bellen of mailen.  )

terug