Libra personeelsdiensten


Referentie

"Libra Personeelsdiensten verzorgt bij Tijd Beursmedia het volledige pakket personeelszaken en loonadministratie. "

Danny Bresseleers TBM AmsterdamArbeidsomstandigheden RSI voorkomen

Dagelijks leggen onze vingers op het toetsenbord voor de computer een halve marathon af. Dat blijkt uit onderzoek van Microsoft. Met zoveel kilometers op de teller, liggen RSI-klachten op de loer. Daarom zes tips ter voorkoming.

Uit het onderzoek van de softwaregigant blijkt dat de spatiebalk gemiddeld 669 keer per uur wordt aanraakt en dat we dagelijks met onze vingers tot 32 kilometer afleggen achter de pc. 87 Procent van de vrouwen en 76 procent van de mannen bleek klachten aan nek, schouders of polsen te hebben. “Het is belangrijk deze klachten te signaleren voordat ze zijn uitgegroeid tot grote blessures. RSI behandelen kan wel twee jaar duren. Neem klachten daarom serieus en ga er meteen mee naar de huisarts. Door een aantal simpele richtlijnen kun je RSI voorkomen”, zegt Johan Molenbroek, Associate Professor Applied Ergonomics aan de TU Delft en voorzitter van de Nederlandse Vereniging voor Ergonomie.

1. Voorkom een langdurig verkeerde houding
Werk aan een tafel, ook als u een laptop gebruikt, en gebruik bij voorkeur een losse muis en toetsenbord. Zorg voor een comfortabele stoel, die in hoogte versteld kan worden en goede ondersteuning voor rug en armen biedt. Een bureaustoel moet uw onderrug ondersteunen en uw voeten moeten de grond raken. Als u zit, moet de natuurlijke holling in uw rug behouden blijven.

2. Zorg voor een opgeruimde werkplek
Stoot u tegen rommel aan elke keer dat u uw benen strekt? Haal overbodige spullen onder uw bureau weg, zodat u uw benen in comfortabele posities kunt neerzetten en bewegen zoals u wilt. Hetzelfde geldt voor uw bureau: aan een opgeruimd bureau kunt u uw muis en toetsenbord op de juiste plaats zetten en uw armen in een goede houding houden.

3. Zorg voor een goede afstelling en positie van monitor
Zorg ervoor dat de monitor op een comfortabele hoogte staat, zodat u uw hoofd niet onnatuurlijk hoog of laag hoeft te houden. Als u comfortabel zit, moeten uw ogen in één lijn zijn met de bovenkant van het beeldscherm. De afstand van de monitor is goed als u het beeldscherm met gestrekte armen kunt aanraken.

4. Gebruik een ergonomische muis en toetsenbord
Overweeg de aankoop van een muis en toetsenbord ontworpen door een ergonoom. Stem de keuze van een bepaald product af op de locatie, bijvoorbeeld op kantoor, thuis of op reis.

5. Zorg ervoor dat muis en toetsenbord op de juiste plek staan
Plaats het toetsenbord recht voor u op ellebooghoogte en uw muis er zo dicht mogelijk naast. Uw bovenarmen moeten ontspannen naast uw lichaam hangen. Houd uw polsen recht en uw armen, handen en vingers in een ontspannen positie. Typ met uw handen zwevend boven het toetsenbord, maar uw polsen en onderarm steunend op de tafel.

terug