Libra personeelsdiensten





Wet Beperking Ziekteverzuim

2 Augustus 2016

De laatste fase van de Wet BeZaVa, de Wet beperking Ziekteverzuim en arbeidsongeschiktheid vangnetters, gaat 1 januari 2017 in. Met deze wet wordt het eigenrisicodragerschap voor werkgevers uitgebreid. Eigenrisicodragers zijn dan ook verantwoordelijk voor de WGA-lasten en re-integratie van arbeidsongeschikte tijdelijke medewerkers. Voor welke keuzes sta je als werkgever?
 

• Privaat: Optimaal grip houden op re-integratie
• Tot 12 jaar verantwoordelijk voor (tijdelijk) personeel
• Liefst voor 1 september keuze aangeven bij verzekeraar


Modernisering Ziektewet
De Wet BeZaVa staat ook wel bekend als Modernisering Ziektewet. Het is een serie maatregelen met als doel het ziekteverzuim en de arbeidsongeschiktheid terug te dringen onder medewerkers zonder (vast) dienstverband, flexwerkers dus. Met de laatste fase wordt het eigenrisicodragerschap voor werkgevers uitgebreid. Dit heeft financiële gevolgen voor de WGA- eigenrisicodragerverzekering van werkgevers. WGA staat voor Werkhervatting Gedeeltelijk Arbeidsgeschikten .

Vangnetters
De Wet BeZaVa richt zich op vangnetters. Vangnetters worden wel als volgt beschreven: “De Ziektewet beschrijft wie vangnetters zijn. Het gaat dan om mensen voor wie de werkgever niet verplicht is om te voorzien in loondoorbetaling bij ziekte.
Er zijn 2 soorten vangnetters: vangnetters zonder (vaste) werkgever en vangnetters met werkgever. Bij vangnetters zonder (vaste) werkgever kun je denken aan:

• zieke WW-gerechtigden;
• zieke uitzendkrachten;
• medewerkers van wie het dienstverband stopte tijdens hun ziekte.

Voor de medewerkers in deze laatste categorie moet de werkgever gedifferentieerde Ziektewet- en WGA-premie betalen. Deze betaling wordt gedaan aan de Belastingdienst. Of deze medewerkers komen voor de verantwoordelijkheid van de eigen risicodrager. Zieke WW-gerechtigden komen voor rekening van het UWV en zieke uitzendkrachten voor de uitzendorganisatie waar zij op de eerste ziektedag in dient waren.

Vangnetters met werkgever zijn medewerkers die in loondienst zijn en recht hebben op een Ziektewetuitkering van maximaal 2 jaar (104 weken). De werkgever betaalt hier geen gedifferentieerde premie voor of is hiervoor niet verantwoordelijk als eigen risicodrager. Hierbij kun je denken aan ziekte bij:

• zwangere vrouwen of vrouwen die onlangs bevallen zijn
• orgaandonoren
• medewerkers met een no-riskpolis.

Tot maximaal 12 jaar verantwoordelijk
De Wet BeZaVa houdt in dat je als eigenrisicodrager voor de WGA maximaal 10 jaar verantwoordelijk bent voor zowel je arbeidsongeschikte vaste medewerkers als flexwerkers. Ben je ook eigenrisicodrager voor de Ziektewet, dan ben je dus maximaal 12 jaar verantwoordelijk voor zowel je vaste als tijdelijke medewerkers als zij ziek en arbeidsongeschikt worden. De WGA gaat in na twee jaar loondoorbetaling en/of Ziektewet.

Je bent als eigenrisicodrager verantwoordelijk voor:
• de loondoorbetaling tijdens het dienstverband;
• wettelijk verplichte Ziektewet- en WGA-uitkeringen;
• Poortwachterverplichtingen;
• re-integratiebegeleiding.

Keuze
Als werkgever heb je de keuze uit twee mogelijkheden. Je kunt het risico voor de Ziektewet en het risico voor de WGA via het UWV verzekeren. Of je kunt ervoor kiezen om eigenrisicodrager te worden via een verzekeraar. Publiek of privaat dus.

Via het UWV
“Wil je als werkgever niet 10 jaar lang verantwoordelijk zijn voor de re-integratie van medewerkers die je maar kort in dienst hebt gehad, dan kies je voor een publieke verzekering bij het UWV. Deze verzekering geldt voor zowel tijdelijke als vaste medewerkers. Je bent dan geen eigenrisicodrager voor de WGA. Het UWV zorgt in dit geval voor de begeleiding en re-integratie van je tijdelijke en vaste medewerkers bij arbeidsongeschiktheid. Hiervoor brengt de Belastingdienst een gedifferentieerde premie in rekening. Hierbij maakt zij onderscheid tussen kleine werkgevers (sectorpremie), middelgrote werkgevers (mix van sector en eigen schade) en grote werkgevers (eigen schade).

Ben je al eigenrisicodrager en je kiest ervoor om het WGA risico via het UWV te verzekeren, dan blijf je voor minimaal 3 jaar in het publieke bestel. Pas na deze periode kun je opnieuw de keuze voor een publieke of private verzekering maken. Ben je nu verzekerd via het UWV dan kun je elk half jaar uitstappen en alsnog kiezen voor eigenrisicodragen (als je vóór 1 juli 2015 ook al bij het UWV verzekerd was, anders moet je 3 jaar bij het UWV verzekerd zijn geweest).

Op dit moment betaal je als werkgever voor tijdelijke en vaste medewerkers aparte gedifferentieerde premies (WGA-vast en WGA-flex). Per 1 januari 2017 gaat dit veranderen. Dan betaal je 1 premie voor tijdelijke en vaste medewerkers samen.

Private verzekering
Naast de mogelijkheid om het WGA risico te verzekeren via het UWV, kun je er voor kiezen om dit via een private verzekering te laten lopen. We noemen dit eigenrisicodragerschap voor de WGA. Als je op dit moment eigenrisicodrager bent voor de WGA dan ben je dit voor alleen de vaste medewerkers. Wil je eigen risicodrager blijven, dan kun je dat alleen voor zowel de vaste als voor tijdelijke medewerkers.

Ook als je in de toekomst eigenrisicodrager wilt worden, dan word je dit zowel voor je tijdelijke als vaste medewerkers. Het voordeel van eigenrisicodrager zijn is dat je als werkgever optimaal regie houdt over het verzuim- en re-integratieproces van al je medewerkers. Ook zit je met een private verzekering niet vast aan een verplichte contracttermijn van 3 jaar, zoals met een publieke verzekering bij het UWV.

Het risico voor de Ziektewet
Als werkgever ben je automatisch via het UWV verzekerd voor de Ziektewet. Je kunt ook voor de Ziektewet eigenrisicodrager worden. Dan betaal je zelf de Ziektewetuitkering aan je ziek uit dienst getreden medewerkers. Ook ben je gedurende de ziektewetperiode verantwoordelijk voor de re- integratie van je ziek uit dienst getreden medewerkers.

Uitstappen
Als je uit het publieke bestel wilt stappen en naar een private verzekeraar wilt gaan, dan kan dit 2 keer per jaar: op 1 januari en op 1 juli. Je moet dit 3 maanden van te voren aangeven bij de Belastingdienst, dus op 1 oktober of op 1 april. Dezelfde data gelden voor terugkeren naar een publieke verzekering. Verzekeraars zien het liefst dat je voor 1 september een keuze maakt om op tijd alles in orde te maken.

Overstappen
Als je al eigen risicodrager bent en van private verzekeraar wilt wisselen dan kan dit op het moment dat de verzekeringpolis van de huidige verzekeraar dit mogelijk maakt. De nieuwe verzekeraar moet dan een nieuwe garantieverklaring afgeven aan de belastingdienst en de oude verzekeraar moet deze intrekken. Zonder garantieverklaring ben je weer verzekerd bij het UWV.


« Terug naar het nieuwsoverzicht