Libra personeelsdiensten

van eenmanszaak naar BV

31 Oktober 2017

 

 
 
 

De eenmanszaak is een populaire eerste stap voor beginnende ondernemers. Deze in namelijk eenvoudig en goedkoop op te richten. "Echter is het van groot belang om in de gaten te houden of het voor een onderneming geen tijd is om de rechtsvorm om te zetten naar een BV," zegt Thomas Esselink van FIRM24.

Er zijn verschillende redenen om de keuze te maken om een eenmanszaak om te zetten naar een BV. Esselink zet ze voor u op een rij:
 
1.  Aansprakelijkheid

Een belangrijk verschil tussen een eenmanszaak en een BV is de aansprakelijkheid. In een eenmanszaak bent u privé aansprakelijk voor de risico’s.  Omdat een BV rechtspersoonlijkheid heeft is uw bedrijf aansprakelijk voor de risico’s maar bent u zelf niet persoonlijk aansprakelijk. Wanneer de bedrijfsrisico’s groter worden, kan het verstandig zijn om te kiezen voor extra bescherming en de eenmanszaak om te zetten naar een BV.
 
2.  Verkopen of investeerders aantrekken
Wat zijn uw toekomstplannen met de onderneming? Bent u van plan in de toekomst het bedrijf te verkopen of om kapitaal aan te trekken, dan is het handig om niet een eenmanszaak maar een BV te hebben. Een investeerder zal niet snel investeren in een eenmanszaak omdat hij in dat geval ook persoonlijk aansprakelijk wordt voor de risico’s. Bij een BV kan hij alleen het geïnvesteerde bedrag verliezen.
Wanneer u in de toekomst van plan bent het bedrijf te verkopen is het een stuk makkelijker voor de eventuele koper wanneer het bedrijf een BV is. U kan in dit geval namelijk uw aandelen overdragen aan de koper..
 
3. Fiscaal aantrekkelijker
Het kan fiscaal aantrekkelijker zijn om uw eenmanszaak om te zetten naar een BV. Er wordt veel gesproken over een omslagpunt. Dit omslagpunt zou gekoppeld zijn aan een bepaalde winst in een boekjaar. Waar het omslagpunt daadwerkelijk ligt is echter afhankelijk van veel verschillende factoren en ligt dus in iedere specifieke situatie ergens anders. Factoren die meespelen zijn bijvoorbeeld:

 Aftrekposten waar u met uw eenmanszaak aanspraak op maakt. Deze aftrekposten vallen weg wanneer u verder gaat in de BV.
De belastingdruk op uw inkomsten. Wanneer uw eenmanszaak veel winst maakt lijkt het voordeliger om zoveel mogelijk inkomsten via de dividend route van een BV uit te keren. De belastingdruk wordt in dit geval lager. Vergeet ook niet dat een ondernemer zichzelf binnen een BV een salaris moet uitkeren: DGA-salaris.
 
Advies
Het is dus niet altijd even makkelijk te bepalen of het tijd is om uw eenmanszaak om te zetten naar BV. Het is verstandig om ute laten adviseren waar het omslagpunt ligt van uw onderneming.« Terug naar het nieuwsoverzicht