Libra personeelsdiensten





onbereikbaar

10 Februari 2017

PvdA-leider Asscher wil dat werknemers het wettelijke recht krijgen om buiten werktijd onbereikbaar te zijn voor de baas. Niet nodig, zeggen werkgevers en werknemers. Dit meldt het AD.

Asscher is dan wel de vicepremier, ook hij neemt soms de telefoon niet op als bijvoorbeeld Mark Rutte hem belt. Als hij thuis met zijn gezin is, probeert hij niet met werk bezig te zijn.

Asscher wil dat meer mensen rustig van hun vrije tijd genieten, zonder thuis in hun vrije tijd nog met werk bezig te zijn. Hij pleit daarom voor een wettelijk recht op onbereikbaarheid. Een soortgelijke wet is onlangs in Frankrijk ingevoerd. Ook in Duitsland klinken zulke geluiden bij autobedrijf BMW. Bij Volkswagen worden de mailservers na werktijd uitgezet om de werknemers rust te gunnen.

Technostress
Nederlandse werkgevers zien ook de nadelen van altijd maar bereikbaar zijn. ,,Het kan stressgevend zijn, daarom moeten we er scherp op letten. Wij hebben allemaal baat bij gezonde en productieve medewerkers”, zegt Jannes van der Velde van werkgeversvereniging AWVN. Nu al komt een derde van het ziekteverzuim door stress van het werk, een behoorlijke kostenpost voor bedrijven.

Dat werk onophoudelijk je huis binnendringt, leidt tot een hogere werkdruk, waar zelfs een speciaal woord voor is: technostress. Sommige werknemers krijgen last van een schuldgevoel of lichte paniek als ze niet direct hun mail beantwoorden. De klachten van technostress zijn onder meer chronische vermoeidheid, concentratiestoornissen en een burn-out. Dit blijkt uit onderzoek van de Universiteit van Amsterdam.

Werkgevers, vakbonden en werknemers vinden het recht op onbereikbaarheid onnodig

Betuttelend
Bedrijven vinden een recht op onbereikbaarheid veel te betuttelend. Zij willen dan ook niet dat deze wordt ingevoerd. Ook vakbond FNV vindt een wettelijk recht op onbereikbaarheid niet nodig. ,,Dat recht hebben we al. In de arbeidstijdenwet en Europese richtlijnen staat dat werknemers 11 uur aaneengesloten met rust gelaten moeten worden”, weet Wim van Veelen, FNV-beleidsadviseur gezond werken.

Afspraken maken
Nee, in Nederland lossen we dit op z’n Nederlands op, zeggen vakbond en werkgevers gebroederlijk. Door samen afspraken te maken. Niet aan de cao-tafel, daar is het helemaal geen onderwerp van gesprek, maar gewoon binnen bedrijven.

De FNV vindt het wel goed dat Asscher het probeel op de kaart zet. Van Veelen: ,,Als er binnen bedrijven een cultuur is van dag en nacht klaarstaan voor de baas en jij wilt dat niet, dan ben jij natuurlijk de trut. Daarom zou je in het bedrijfsreglement moeten opnemen dat niemand zich verplicht hoeft te voelen om ’s avonds of in het weekend te reageren.”

Eigen verantwoordelijkheid
Het is vooral een verantwoordelijkheid van werknemers zelf om hun eigen vrije tijd te bewaken. En daar zit natuurlijk een breder, maatschappelijk probleem. We zitten met z’n allen enorm vastgeplakt aan ons mobieltje. Van der Velde: ,,Hoeveel mensen zetten onder werktijd niet even iets op Facebook? Werk en privé lopen steeds meer door elkaar, met wetgeving los je dat niet op. Het zijn vooral werknemers zelf die hun telefoon niet uitzetten.”

Bron: De Ondernemer



« Terug naar het nieuwsoverzicht