Libra personeelsdiensten





Miljoenennota

26 Oktober 2016

Het kabinet wil zich opnieuw inzetten voor innovatieve en snelgroeiende bedrijven. Dit wordt van belang geacht om de positie van Nederland op het gebied van innovatie en concurrentiekracht veilig te stellen.

Volgend jaar komt er 50 miljoen euro extra beschikbaar voor startups en het innovatieve mkb. Dit komt bovenop het Aanvullend Actieplan MKB-financiering dat in 2014 werd ingesteld om het eigen vermogen van het mkb te versterken en het financieringsaanbod te verbreden.

WBSO
Ook komt er vanaf 2017 extra budget beschikbaar voor onderzoek en ontwikkeling via de WBSO, de aftrekregeling voor speur- en ontwikkelingswerk. Het bedrag wordt verhoogd van 1,143 miljard euro naar 1,205 miljard euro. De focus ligt op het innovatieve mkb.

Wijzigingen innovatiebox
Om ondernemers fiscaal te stimuleren om te innoveren is de innovatiebox opgezet. Alle winsten die voortkomen vanuit die innovatie worden belast tegen een tarief van slechts 5%. Als gevolg van internationale afspraken worden de regels vanaf 2017 strenger. Zo komt er een onderscheid tussen 'kleine' en 'grote' belastingplichtigen. Voor kleinere ondernemingen blijft een S&O-verklaring voldoende (Verklaring voor Speur en Ontwikkelingswerk). Ondernemingen die in de categorie groot vallen moeten daarnaast aan andere voorwaarden voldoen.

Daarnaast moet de innovatie plaatsvinden in ondernemingen die in belangrijke mate gericht zijn op innoveren en onderzoek en ontwikkeling. Om het volledig voordeel van de innovatiebox te kunnen genieten mogen deze vennootschappen maximaal 30% van hun innoverende activiteiten uitbesteden aan met hen verbonden vennootschappen.

Minder regeldruk
De regeldruk voor bedrijven, burgers en professionals is tot nu toe met 2,09 miljard euro verminderd. In 2017 moet dat bedrag uitkomen op 2,5 miljard euro.



« Terug naar het nieuwsoverzicht