Libra personeelsdiensten





Directeur

29 Juni 2016

Minimumsalaris voor de directeur-grootaandeelhouder

Als directeur-grootaandeelhouder vervul je vaak een functie waarvoor in het maatschappelijke verkeer een hoog salaris gebruikelijk is. De Belastingdienst ontvangt veel loonbelastinginkomsten door deze hoge salarissen. Als directeur-grootaandeelhouder kun je bijna altijd je eigen salaris bepalen, waardoor je loonbelasting zou kunnen ontlopen. Je kunt jezelf namelijk minder salaris toekennen. Dit wilde de Belastingdienst voorkomen met het invoeren van de gebruikelijkloonregeling. Door de gebruikelijkloonregeling wordt een minimum gesteld aan het salaris van een directeur-grootaandeelhouder.


Gebruikelijkloon
De gebruikelijkloonregeling geldt voor werknemers die arbeid verrichten voor de bv waarin zij (samen met hun fiscale partner) een aanmerkelijk belang hebben. Het gebruikelijkloon voor 2016 is €44.000. Belangrijk om te weten is dat het gebruikelijk loon inclusief vakantiegeld, gebruik van een auto van de zaak en eventuele pensioenpremie is. Dit betekent dat het salaris lager kan zijn dan €44.000, mits het wordt aangevuld tot €44.000 door de bijtelling gebruik auto van de zaak en andere salariscomponenten. Je krijgt in beginsel eenmaal per jaar de mogelijkheid het salaris schriftelijk aan te passen. Houd er hierbij ook rekening mee dat het gebruikelijkloon eventueel verhoogd kan zijn.

Lager gebruikelijkloon
Het is goed voor te stellen dat je bv een salaris van €44.000 niet kan (of wil) betalen, of dat het te hoog is voor de werkzaamheden die je verricht. Onder bepaalde omstandigheden mag je je salaris op een lager bedrag stellen. Het is hierbij belangrijk dat je aannemelijk maakt dat het normale loon in het economisch verkeer voor deze werkzaamheden lager is. Zorg hierbij ook voor schriftelijke onderbouwing en bewijsmiddelen.

Er zijn verschillende redenen denkbaar waardoor het normale loon in het economisch verkeer voor jouw werkzaamheden lager is. Het normale loon kan bijvoorbeeld lager zijn indien:

• de bv structureel verlies lijdt;
• je parttime werkt, let er hierbij op dat het gebruikelijk loon niet pro rata wordt verlaagd;
• je arbeidsongeschikt bent;
• het een passieve bv is, zoals een stamrecht-, pensioen-, beleggings-, of holding bv;
• het normale loon in het economisch verkeer lager is, dit zou je bijvoorbeeld kunnen aantonen met een cao.

Met een rekening-courant kunnen jij en je bv over en weer bedragen uitlenen. Een hoge rekening- courantschuld kan voor de Belastingdienst een indicatie zijn dat je salaris te laag is, let er dus op dat je de rekening-courant niet te hoog laat oplopen.

Overleg Belastingdienst
Indien je besluit je salaris op een lager bedrag te stellen dan het gebruikelijkloon is het ten zeerste aan te raden in overleg te treden met de Belastingdienst. Geef hierbij de redenen aan waarom je afwijkt van het gebruikelijkloon en zorg voor een goede onderbouwing. De Belastingdienst beslist binnen acht weken of zij akkoord is met het lagere loon.

Wanneer je een akkoord krijgt voor het lagere loon, geldt dit akkoord niet voor altijd. Als je bedrijfssituatie verandert en/of de redenen voor het lagere loon niet meer opgaan, moet het loon worden bijgesteld en kun je opnieuw om een akkoord van de Belastingdienst verzoeken.

De bewijslast om aan te tonen dat het gebruikelijkloon lager is dan €44.000 ligt altijd bij de belastingplichtige.

Lager gebruikelijkloon, minder dan €5.000
Een tweede reden om het salaris op een lager bedrag te stellen is omdat het normale loon in het economische verkeer voor je functie minder dan €5.000 bedraagt. Dit kan bijvoorbeeld het geval zijn als je slechts een kleine taak vervult binnen de bv. Als het normale loon lager is dan €5.000 en je dit ook aannemelijk kunt maken, mag je het loon opgeven wat in werkelijkheid normaal is. Let op dat de €5.000 grens voor het totaal van je werkzaamheden geldt, en niet per onderneming. Dit kan van belang zijn als je werkzaamheden uitvoert voor meerdere ondernemingen binnen de groep.

Lager gebruikelijkloon, innovatieve starters
Vanaf 2017 komt er nog een derde methode om het salaris op een lager bedrag te stellen. Het kabinet heeft namelijk aangekondigd de regeling te versoepelen voor innovatieve starters.

Hoger gebruikelijkloon, meest vergelijkbare dienstbetrekking
De wet schrijft een hoger gebruikelijk loon voor in twee situaties. De eerste situatie houdt in dat het loon hoger wordt gesteld dan €44.000 indien het loon uit de meest vergelijkbare dienstbetrekking, waarbij een aanmerkelijk belang niet speelt, meer dan 25 procent hoger is dan jouw salaris. Jouw loon wordt dan op 75 procent van dit salaris gesteld, met een minimum van €44.000. Een en ander wordt in onderstaand voorbeeld uitgewerkt.

Je bent directeur bij je bv. Een directeur met dezelfde werkzaamheden bij een ander bedrijf verdient €75.000. Jouw salaris is €48.750, meer dan de minimale €44.000. Het salaris van de andere directeur is echter 53 procent hoger, waardoor jouw salaris op 75 procent van dit salaris moet worden gesteld. Jouw salaris moet minimaal €56.250 zijn.

Hoger gebruikelijkloon, andere werknemer
Daarnaast kan je salaris ook hoger worden gesteld als een andere werknemer binnen je bv, of een daarmee verbonden lichaam, een hoger salaris krijgt. Jouw salaris moet dan minimaal dit hogere salaris zijn. Hierbij maakt het niet uit welke functie deze werknemer vervult.

De bewijslast om aan te tonen dat het gebruikelijkloon voor jou hoger is dan €44.000, ligt bij de Belastingdienst.
 

Hoger gebruikelijkloon, afroommethode
Naast bovengenoemde redenen om een hoger gebruikelijk loon in aanmerking te nemen, bestaat er nog een derde mogelijkheid, de afroommethode. De afroommethode houdt in dat jouw salaris gesteld wordt op een deel van de opbrengsten van de bv verminderd met de kosten, lasten, afschrijvingen en een winstmarge. Deze afroommethode kan gebruikt worden indien er geen andere werknemers bij de bv werkzaam zijn, met uitzondering van je fiscale partner. Bovendien moet de Belastingdienst aannemelijk maken dat jouw werk meer dan 90 procent van de opbrengsten van de bv heeft binnengehaald. Vooral bij vrije beroepen wordt deze methode toegepast. Bij vrije beroepen kun je denken aan advocaten, huisartsen, tandartsen en adviseurs.

De afroommethode kan niet gebruikt worden als je met je bv deelneemt in een maatschap en de opbrengsten van je bv bestaan uit een percentage van de winst van deze maatschap. Als je een percentage van de winst krijgt, is er namelijk geen directe samenhang tussen je werk en de opbrengst van je bv.

De afroommethode zorgt vaak voor een hoog salaris, het is dus belangrijk altijd kritisch naar dit salaris te kijken als de Belastingdienst de afroommethode gebruikt. Ga nooit zonder meer akkoord, maar laat je informeren en onderbouw waarom je wel of niet akkoord gaat met het salaris.

Voor de Belastingdienst is het niet voldoende om aan te tonen dat middels de afroommethode een hoger loon gebruikelijk is, de Belastingdienst moet hiernaast ook bewijzen dat je huidige loon meer dan 25 procent afwijkt van hetgeen gebruikelijk is in het economisch verkeer.

 




Bron: BC



« Terug naar het nieuwsoverzicht